Syntetisk päls må vara billig vid inköp men har kort livslängd och innehåller mikroplaster som lämnar spår i naturen, den förmultnar inte som äkta päls. Äkta päls är ett slitstarkt och återvinningsbart naturmaterial. Äkta päls kan bäras med stolthet – du har gjort ett val för miljön.
Pälsen
En naturprodukt av hög kvalité
Äkta päls är hållbar, naturlig, ekologiskt producerad och återvinningsbar. Det inhemska certifieringssystemet garanterar att man kan lita på pälsens fastställda ursprung. Därför har våra produkter också en genuin internationell efterfrågan.
Om en päls har framställts av skinn från en inhemsk och certifierad farm kan man lita på att den är av hög kvalitet och att den har producerats under rättvisa förhållanden.
Vilka andra användningsområden för pälsen känner du till? Förutom den traditionella pälskappan görs också andra typer av plagg (huvudbonader, handskar) och olika typer av dekorationer av päls. Man syr även halsdukar, boleros och muffar av päls. På grund av dess funktionella egenskaper passar pälsen bra för daglig användning. Eftersom äkta päls har en vacker glans kan den också användas för att göra eleganta utstyrslar till festliga tillfällen. Pälsen rynkar inte kläderna undertill och fungerar därför mycket bra som ytterkläder.
Päls är ett material som passar i nordlig miljön. Det tål regn, vind och snöstormar. Ju fler minusgrader, desto bättre. När det kommer till varma material är pälsen överlägsen. En huva kantad med päls skapar ett varmare klimat runt ansiktet och skyddar den känsliga huden i kallt väder.
Hur kan man då vara både modern och miljömedveten? Genom att välja äkta päls! Äkta päls är snällare mot miljön i jämförelse med syntetisk päls. Äkta päls börjar förmultna redan efter 30 dagar. Därför är den ett mycket bättre alternativ för naturen än en fuskpäls som innehåller mikroplaster.
Pälsens skötsel och förvaring
Använd den ofta och sköt den rätt
Pälsplagget mår bäst när det används flitigt. Det är en äkta naturprodukt som mår bra av att vara ute i väder och vind – många pälstyper kan t.o.m. användas i snöblandat regn med gott samvete. Vädra gärna pälsen i kyligt väder. Häng den sen på en tillräckligt stödjande galge och förvara den svalt och skyddad från ljus. Det bästa sättet att skydda pälsen är med tyg: ett gammalt påslakan kan t.ex. få ny funktion som förvaringspåse, klipp bara upp tillräckligt många lufthål.
Rengör pälsen regelbundet. På det sättet får man pälsens bottenull ren från damm och annan eventuell smuts. Täckhåren kommer då vackert fram. Om du planerar rengöra pälsen själv är det bra att fråga råd från en expert först.
Modet förändras, men pälsen är evig
Stor del av pälsarna moderniseras idag till följd av de globala trenderna med hållbar utveckling och återvinning. En korrekt förvarad päls är ett evigt naturmaterial vars bruksegenskaper är bättre än de syntetiska materialens. Päls som material kan förnyas gång på gång för ny användning. Kvalitén på materialet och körsnärernas hantverk gör pälsplagget värdefullt. Därför tas den också omhand bättre och används längre.
Vad är en körsnär? Körsnären bereder, designar och syr pälsplagg. Yrket som körsnär är ett av de äldsta hantverkaryrkena som finns. I deras skickliga händer förvandlas pälsen till många olika produkter – av den gamla pälsen görs t.ex. nya bruksplagg. Kunderna berättar fascinerande berättelser om pälsens historia för körsnären. Många berättelser liknar varandra, men är på samma gång nya och unika för varje gång. Pälsen kan vara ett arvegods från flera generationer tillbaka och den kan ha sytts i en ateljé där tillverkaren är känd. Någon annan kan ha hittat en några årtionden gammal päls i nyskick och vill att den moderniseras. Till exempel sys ofta längre pälsar om till kortare modeller för att bättre passa när man kör bil. Man kan också ta tillvara mindre bitar av en päls, exempelvis som en lång värmande väst ovanpå en tunn ytterjacka. På det här viset kan man återanvända begagnade gamla pälsar. På samma gång bevaras den traditionella hantverkarkonsten.
Har du en päls som behöver moderniseras? Till vem ska man i så fall vända sig? Professionella körsnärer hittar du bl.a. via denna länk: https://turkiskaupanliitto.fi/
Vill du
besöka
en farm?
Företagarna hälsar besökare hjärtligt välkomna och visar gärna hur finländsk päls produceras. Avtala om besök med uppfödaren på förhand, eftersom djurens välmående alltid kommer i första hand.
Frågor & svar
Ni frågar,
vi svarar!
Päls från certifierade farmer märks med en streckkod för att ursprunget ska kunna spåras. Därför kan internationella modehus som använder skinn från finska certifierade pälsfarmer i sina kollektioner lita på att skinnen är producerade under rättvisa förhållanden och att de är av god kvalitet. Många av modehusen vill att de skinn de använt ska kunna spåras tillbaka till farmen. Samma märkningar berättar om pälsens ursprung för slutkonsumenten.
Päls är ett slitstarkt material som passar bra i nordliga förhållanden. Bekanta dig med ämnet på sidan www.luonnonvaate.fi. Under avsnittet om päls (turkis) finns länkar till sidor där man kan skaffa inhemska pälsprodukter.